Surya Mudra je ena bolj znanih muder ali gest z rokami in slovi kot zelo učinkovita v redukciji elementa zemlje v našem telesu.

Element zemlje v našem telesu predstavlja tudi maščobno tkivo, zato je ta mudra odlična kot pomoč pri izgubi maščobe in dodatna pomoč pri izgubi odvečnih maščobnih oblog.

Mudra medtem ko niža element zemlje v našem telesu, sočasno povečuje element ognja, to pa v svojem telesu začutimo kot povišanje telesne temperature, izboljšanje prebave in metabolizma.

KDAJ IN KAKO JO IZVAJAMO?

Da bi od mudre dobili kar največ koristi, jo vadite zelo zgodaj zjutraj. Ker povečuje element ognja v telesu, vam daje tudi dodatno energijo, zato ni primerna za izvajanje v večernih urah. Vadite jo vsak dan do 30 minut, kot samostojno prakso ali v sklopu svoje jutranje rutinske prakse yoge.

PRI KATERIH TEŽAVAH VAM SURYA MUDRA LAHKO POMAGA ?

 

– pri revmatoidnem artritisu,
– pri pomanjkanju apetita,
– pri vzposavljanju zdravega apetita pri preobjedanju,
– kadar čutite, da ste izgubili pot in nimate vizije,
– pri prebavnih problemih kot so zaprtje in tiščanje v trebuhu,
– za tiste, ki se ne potite ali se potite zelo malo,
– pri redukciji teže in vzpostavljanju novih prehrambenih navad,
– pri mrzlih in potnih nogah in rokah,
– hladna koža po celem telesu ali samo hladni deli telesa,
– pri izgubi apetita,
– pri slabo delujoči ščitnici (počasna – hipo stanja).

 

 

KDAJ MUDRE NI PRIPOROČLJIVO IZVAJATI oziroma se jo izvaja občasno po potrebi ?
– ste Pitta konstitucija in imate že po naravi presežek ognja v telesu (ste vroči, energični, topli, hiter metabolizem, dober apetit, dobra prebava),
– kadar se želite zrediti (ste presuhi). Surya mudra eliminira element zemlje, ki je ključen za povečanje telesne teže, zato se v času, ko si želite pridobiti dodatno težo odsvetuje njeno izvajanje.

 

 

KAKO MUDRO PRAVILNO IZVEDEMO ?

 Pri tej mudri sodelujeta dva prsta – palec in prstanec. Če dobro pogledate svoj prstanec, boste videli,da ima dva “pregiba”, prvi je tik nad nohtom in nato drugi. Palec položite na točkico na vrh prvega pregiba.

 

Spodaj prilagam slikico, kako mudra izgleda,ko je pravilno izvedena.

 

 

Na enemu od naših naslednjih meditativnih srečanj, bomo to mudro v sklopu meditacije tudi praktično izvajali. V kolikor se ti vsebina zdi zanimiva, se nam lahko pridružiš tudi ti,tako da se prijaviš na redna meditativna srečanja,ki jih imamo vsako drugo nedeljo v spodnji telovadnici Fitness centra Bodysense v Kopru.