Otroški probiotiki in kdaj jih dodati k otroški prehrani?

Vsakdo z majhnimi otroci ve, da imajo otroci nemalokrat težave z vznemirjenimi trebuščki, virusi, kašeljem, prehladom in smrkavostjo, še posebej po poteku z zdravljenjem z antibiotiki in / ali po vrnitvi z igrišča, vrtca ali šole, kjer so tudi mesta,kjer se okužbe rade širijo.

Antibiotiki in probiotiki

Antibiotiki delujejo tako da odpravljajo bakterije. Na žalost, pa ne razlikujejo med dobrimi in slabimi bakterijami in pobijejo vse kar je slabega sicer, pa tudi kar je dobrega, to pa lahko povzroči neravnovesje v otroski črevesni flori, kar lahko vpliva na številne procese v telesu, vključno z:

  • tvorjenjem in odvajanjem blata
  • splošno zdravje prebavnega sistema
  • proizvodnjo za telo pomembnih vitaminov (kot so vitamini B skupine) in delovanje imunskega sistema,saj ga popolnoma oslabijo.

Če je to potencialni vpliv antibiotikov na odrasle, pomislite na učinke, ki jih lahko ima zdravljenje z antibiotiki na dojenčke in majhne otroke, katerih imunski sistem še ni v celoti oblikovan in razvit in je zato izjemno ranljiv. Otroci so še posebej občutljivi na motnje v ravnotežju prijaznih bakterij v primerjavi s škodljivimi bakterijami in v svojih trebusckih hitro zacutijo nelagodje in težave kot so bolečine v trebuščku,napenjanje…idr.

Probiotiki in imunski sistem

Prav tako so otroci izpostavljeni povečanemu tveganju za bolezen, ko se z drugimi otroci igrajo na igriščih in v šoli, kjer so mikrobi pogosto še posebej razširjeni.

Morda se ne zavedate, vendar najpomembnejši del otrokovega imunskega sistema leži prav v njihovem črevesju – in to velja tudi za odrasle! To je zato, ker se 70% – 80 % vseh celic, ki proizvajajo protitelesa v telesu nahajajo v tako imenovanih treh obrambnih crtah v črevesju. Kar 70-80% imunskega sistema, ki je glavni obrambni mehanizem organizma, je v predelu črevesja.

Skozi črevo prihaja s hrano glavnina toksinov, mikroorganizmov in drugih tujkov, ki jih morajo c celice imunskega sistema (levkociti) nevtralizirati. Prvo obrambno črto tvorijo probiotiki, ki so na notranji strani črevesja (v črevesni svetlini in v sluzi). Druga obrambna črta so celice črevesne stene, ki prepuščajo v notranjost organizma molekule in druge delce, zlasti tiste, ki so dovolj majhne. Šele v tretji liniji so celice imunskega sistema, ki “čakajo” v limfi in krvnih žilah za črevesno steno, “prepoznajo” morebitne tujke (strupene molekule, viruse…), ki jih je prepustila črevesna stena, ter jih napadejo.

Vloga probiotikov v tem obrambnem sistemu je zelo pomembna. Nekatere študije kažejo, da probiotiki vežejo nase karcinoge snovi iz hrane, ki se skupaj s fekalijami izločijo iz organizma, ali pa jih razgrajajo (N.Rotovnik Kozjek) . Proizvajajo antioksidante, ki nevtralizirajo proste radikale že v črevesni svetlini in sluzi. Proizvajajo encime, ki zavirajo razmnoževanje patogenih bakterij, ki proizvajajo strupene snovi (N.Rotovnik Kozjek) . Črevesna flora torej na več načinov pripomore, da je v črevesju manj strupov. Zato varuje črevesno steno ter razbremenjuje imunski sistem, ki ob pomoči probiotikov deluje učinkovitejše. Probiotiki pa tudi spodbujajo delovanje imunskega sistema, saj proizvajajo snovi, ki pospešujejo njegovo delovanje. Uravnotežena črevesna flora je zato bistvena za dobro delovanje imunskega sistema in dobro zdravje nasploh.

Otroški probiotiki in zakaj naj bi jih dodajali že otrokom?

Če se odločite, za dodajanje naravno prisotnih prijaznih bakterij vasemu malčku, je priporočljivo, da se odločite za otroški probiotični prašek,ki je ze pripravljen v priročnem pakiranju za starše, da vas ne bo skrbelo ali ste dali otroku preveč ali premalo probiotikov.

Probiotične vrečke za otroke vseh starosti pa naj vsebujejo:

  • več sevov (za maksimalno pokritost zdravih bakterij prebavnega trakta)
  • probiotik, ki je močno povezan z naravnim probiotikom prisotnim v materinem mleku po imenu Bifidobacterium infantis sev (najdemo v materinem mleku in je glavni sev ki mora biti prisoten v otroških probiotikih)
  • naj ima veliko število enot, ki tvorijo kolonije (npr 1. milijarda)
  • FOS vlakna (prebiotik)
  • naj bodo brez okusa (za enostavno zaužitje in da otrok ne občuti nobenega drugačnega okusa ob hrani)
  • naj bodo kislinsko in temperaturno odporni, da jih boste lahko vzeli tudi na potovanje ali izlet.

Ob rojstvu otroka so prebavila “sterilna” in zato kot takšnemu grozi vrsta nezaželenih mikroorganizmov, prisotnih v okolju.
Pri dojenčkih do odstavitve, prevladujejo bifidobakterije (predvsem Bifidobaterium infantis), z Laktobacili in streptokoki in koliformnih bakterij v manjsih številkah.
Nasprotno, v steklenički mleka za dojenčka,bakterije Bifidobacteria kot Bifidobaterium infantis običajno niso prisotne v velikem številu in flora je namesto mešanica laktobacilov, koliformnih bakterij in streptokokov.
Prav zaradi tega se mnogi starši odločijo, da dopolnijo otrosko dieto s probiotičnim praškom specifično ustvarjenega za otroke vseh starosti, ki ga enostavno vmešajo v sok, mleko ali drugi napitek in s tem pripomorejo in pomagajo svojim otrokom razviti zdrav in odporen imunski sistem na dolgi rok!
Za narocilo se obrnite na spletno stran http://www.mybodhishop.com ali izpolnite spodnjo naročilnico.

 

 

NAROČILNICA ZA OTROŠKE PROBIOTIKE