V enem letu ŽLEZA ŠČITNICA proizvede za eno čajno žličko hormonov,kdo bi si mislil da je od tega odvisen metabolizem vsake celice v telesu in to 24 ur na dan!

Z motnjami ščitnice in težavami povezanimi s ščitnico se v Sloveniji spopada po zadnjih podatkih med okoli 190.000 do 340.000 ljudi.

Najbolj na udaru so ženske med dvajsetim in petdesetim letom starosti, najpogostejši vzrok za neravnovesje pri ženskah pa je večja dovzetnost za stres, ki je obenem tudi glavni povzročitelj težav s ščitnico in pa stanje jeter TUDI STANJE JETER VPLIVA NA DELOVANJE ŠČITNICE… Za bolnike z obolenji ščitnice je stanje jeter še posebej pomembno, saj v jetrnih celičnih membranah – tako kot v črevesju – poteka kar 60 % pretvorbe T4 v T3.

Pri mnogih ljudeh namreč raven hormona T3 v krvi ostaja nizek, čeprav so vrednosti TSH in T4 v (laboratorijskih) mejah normale.

Seveda ni za posploševati,saj so tudi drugi vzroki kot so dedno nagnjenje,vnetje ščitnice, po porodno poslabšaje delovanja ščitnice, pomanjkanje joda v prehrani, neustrezna in pomanjkljiva prehrana, podhranjenost kot posledica motenj hranjenja…

Ščitnična naloga je, da tvori ščitnične hormone tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), ki skrbita za vse nujne presnovne procese (metabolizem,telesno temperaturo,bitje srca…)ter kacitonin, ki igra pomembno vlogo pri homeostazi kalcija v telesu.

Čeprav se je mnogi niti ne zavedamo, pa je njena vloga izjemno pomembna, saj življenje brez ščitničnih hormonov ni mogoče.

ZAKAJ JE STRES TAKO ŠKODLJIV ?

Kronično povišan kortizol negativno vpliva na imunski sistem in prebavo ter razgrajuje oblogo na stenah črevesja, s čimer prispeva k preveliki prepustnosti črevesnih sten, kar vodi do kroničnega vnetja.

Moti tudi tvorbo nekaterih najpomembnejših hormonov, kot so estrogen, progesteron in testosteron. Čez čas se neprestana proizvodnja kortizola pokaže tudi kot odvečno nabiranje maščobe na trebuhu, povišan sladkor v krvi, visok krvni pritisk in razne bolečine zaradi vnetij.

Če je počasna, proizvaja premalo hormona TH; če pa je prehitra, ga proizvaja preveč.

Zaradi ščitničnih hormonov, ki imajo vpliv praktično na celo telo od možganov do črevesja, je diagnosticiranje motnje delovanja lahko pravi ” izziv”…saj njeno nepravilno delovanje lahko povzroča nemalo težav kjerkoli v telesu.

Da bi motnje pravočasno prepoznali,vam v tem članku predstavljam najpogostejše simptome, ki kažejo na težave s ščitnico in so najpogosteje izraženi:

 • Depresivno počutje
 • Izčrpanost
 • Sprememba apetita in okušanja hrane
 • Živčnost
 • Tesnoba brez pravega vzroka
 • Pozabljivost
 • Razbijanje srca
 • Suha koža
 • Neredna in predvsem nepredvidljiva prebava
 • Sprememba menstrualnega ciklusa
 • Boleče mišice
 • Visok krvni tlak
 • Hripavost in nizek glas
 • Mrzlica in potenje izmenično-
 • Spremenjen ritem spanja
 • Pridobivanje na teži čeprav niste naredili sprememb pri prehrani
 • Izpadanje las ali tanjšanje le teh
 • Visok holesterol
 • Težave z zanosivijo
 • Boleče okončine in zastajanje vode v telesu
 • Hitro menjanje razpoloženja
 • Nihanje energijskega potenciala ( en čas ste naspidirani, že naslednji trenutek pa se počutite kot bi vas povozil vlak)
 • Zaprtja ki trajajo dlje časa in se izmenjujejo…

JOD JE KLJUČ DO DOBREGA ZDRAVJA ŠCITNICE

Ščitnični hormoni so zelo pomembni za dober in urejen metabolizem in zdravo telesno težo, saj :

 • nadzorujejo izgorevanje maščob,
 • so ključnega pomena za rast in razvoj pri otrocih,
 • Velik del molekule ščitničnega hormona je iz joda, pomemben, element v sledovih, ki je ključ do zdrave ščitnice in učinkovite presnove.

Jod je tako pomemben, da sama imena ščitničnega hormona odražajo število molekul joda T4-T3 (T4 ima 4 vezave molekule joda…T3 ima neposreden vpliv na tkiva), torej igra jod glavno vlogo ko se gre za biokemijo ščitnice. Oba skupaj T3 in T4 pa vplivata na presnovo, razvoj mozganov, dihanje, srce, funkcije živčnega sistema, telesno temperaturo, moč mišic, suhost kože, menstrualnih ciklov in stopnjo holesterola v krvi.

Najpogosteje ljudem primanjkuje joda, železa in vitamina D ter vitaminov skupine B. Resnejši primeri pomanjkanja joda vključujejo Golše (povečana ščitnica),reproduktivno oslabitev, kretenizem ter različne probleme rasti in razvoja pri otrocih.

In spet smo tam…kot vsako obolenje se tudi težave s ščitnico začnejo drugje kot v sami ščitnici. Kratek povzetek članka bi bil, da se tudi tukaj vse začne s stresom, v jetrih in v črevesju, zato je pomembno vzdrževanje zdravega in vitalnega predvsem pa čistega črevesja in stremeti k “ne preveč stresnemu” ritmu življenja ki vključuje dnevno rutino in zdrave prehranjevalne navade.

VELIKO LAHKO NAREDITE ŽE S SAMO PREHRANO:

Pri vseh hormonskih neravnovesjih, se priporoča uživanje večjih količin zelene zelenjave,obroki naj bi bili polnovredni in naj vsebujejo veliko zdravih maščob in rastlinskih beljakovin (najdete jih v ribah kot so npr. sardele ali losos ,v zelenjavi kot je avokado,špinača,jedilna konoplja,sončnična in bučna semena…

Pri sami podpori črevesnim bakterijam so odlične fermentabilne vlaknine,ki nahranijo vaše koristne bakterije (mikrobioto) in ki jih je ogromno v rdeči pesi, sladkemu krompirju, yamu, korenu peteršilja, zeleni, kolerabi,krompirju, korenju, zelenih bananah in navadnih bananah, borovnicah, bučah, … in v vsemu, kar v vodi nabrekne, npr: razna semena (lanena, chia…)

Kadar se zdravite z antibiotki, je koristno dodajati kvasovko boulardii, ker je antibiotiki,ne morejo ubiti.

Kadar so Hormonska neravnovesja zelo izražena predvsem ko gre za Estrogensko dominanco,pa obvezno poskrbeti za jetra.

Izogibajte pa se vsem izdelkom iz bele moke, sladkorjem,umetnim sladilom razen stevie ( kupite si lahko tudi sadiko in imate svežo),mesnim izdelkom, še posebej če ne poznate izvora mesa,sojinim izdelkom pa tudi mleku in mlečninam.

Vir:

-Interno Gradivo (Milena Plut Podvršič)

-Lončar S., Rožanc K., Dolinar A. Uravnajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati. Ljubljana: Jasno in glasno d.o.o., 2013.

PRIPOROČENI POPOLNOMA NARAVNI IZDELKI ZA POMOČ PRI SLABEM DELOVANJU ŠČITNICE IN POČASNEM METABOLIZMU MYBODHI:

Najbolj uspešno so se izkazali spodnji produkti s sočasnim ali posamičnim uživanjem.

THERMOtransform (zeliščni presnavljalec maščob) pomoč pri dvigu ravni energije in kurjenju maščobe

GREEN Complete (vsebuje več kot 70 telesu koristnih snovi) vse v enem izdelku

MEGAKrill Oil – Znan tudi kot Euphausia superba, Olje Setlečih kozic je čisti in naraven vir Omega 3 maščobnih kislin in zagotavlja visoko raven Fostfolipidov ki spadajo med gradnike celičnih membran pri človeku. Vsebuje ogromno antioksidanta Astaksantina, znan pa je predvsem po tem,da po zaužitju ne pušča “po okusa” kot na primer ribje olje. (Bio Aker Marine – Omega Olja)

Sea and Soil Delight (Bogat z Iodinom, Antioksidanti, Vitamini,Minerali,Encimi…)

Vsi izdelki so zeliščnega in naravnega izvora.