Kot svetovalka naravnega zdravljenja večkrat naletim na vprašanja o karmi – kaj pravzaprav sploh karma je?

Velikokrat zasledim napačno razumevaje te besede, ki ji večina naprti negativen prizvok in povezovanje s kaznijo.

Pa se bom danes malo posvetila razlagi besede karma. Sam izvor besede izvira iz korena besede kri, ki pomeni delovati.

V tehničnem smislu ta beseda pomeni vplive človekovega delovanja, v metafizičnem smislu pa učinke, katerih vzrok so naša pretekla dejanja.

V staroindijski karmi je prvotno beseda pomenila samo »delo«, ampak o karma yogi se bom razpisala v enem od naslednjih blogov.

Torej karma je pravzaprav VSE KAR POČNEMO. Je zakon vzroka in posledice. Je posledica naših preteklih, sedanjih in današnjih misli, dejanj, našega delovanja.

Če danes misliš slabo, se bo kot posledica teh današnjih slabih misli nekje v prihodnosti že kreirala karma ali posledica teh misli. Enako je z dejanji, razmišljanjem, delovanjem …

Karma torej ni kazen, je le posledica našega preteklega delovanja.

Večkrat se srečam z vprašanjem, kje je tukaj pravica, da sem bolan/a, ali kje je tu vesolje, da mi je poslalo tako težko bolezen.

Odgovor je preprost. Ker ste dolgo časa počeli stvari, ki so vaše telo in um spravljale iz ravnovesja in ga izčrpavale (nepravilna prehrana, premalo gibanja, preveč vsakodnevnega stresa, pomanjkanje spanca in sprostitve, preveč žuriranja, premalo regeneracije, itd.), je po letih takšnega načina in odnosa, ki ste ga imeli do sebe, bolezen prišla kot posledica vašega tretiranja samega sebe, kot opozorilo, da nekaj ne počnete prav, oz. da nekaj počnete hudo narobe. Bolezen je prišla kot blagoslov, da prepoznate, se zavedate in se zamislite nad svojim delovanjem in kot budnica, da se zbudite in nekaj spremenite.

Žal smo ljudje narejeni tako, da najlažje in najhitrejše razmišljamo takrat, ko nam začne teči “voda v grlo” in ne prej, dokler smo še zdravi, vsaj navidezno. Vsako bolezensko stanje se namreč najprej začne na subtilnejših, bomo tukaj rekli na za naše oko nevidnih ravneh, in šele ko je energijska destrukcija zares dokončna, šele takrat se bolezen manifestira tudi fizično, spet kot posledica energijske destrukcije, ki je posledica in seštevek našega delovanja v preteklosti.

Ničkolikokrat sem dobila vprašanje “Darja, kako pa se karmi lahko izognem?” Ha,ha …

Karmi se ne morate izogniti, ker vse kar počnete je karma. Je v bistvu celo naše življenje. Vzrok, ki mu sledi posledica. To se sprašujemo le zato, ker včasih pride posledica z zamikom, pa je vendarle le posledica našega koristnega ali nekoristnega delovanja.

Na tej stopnji imam za vas pa tudi eno dobro novico 🙂 Izogniti se ji ne morete, vendar kot povzetek, če je karma posledica vaših dejanj, si karmo lahko omilite in jo naredite prijetnejšo, tako,da začnete delovati v skladu s tem, kakršne želite, da so posledice.

Kot vidite je beseda karma čisto preprosta beseda. Nobene mistike. Ni ne dobre, ne slabe karme, je vaša karma, ki ste jo sami ustvarili, in sami nosite odgovornost za vse kar se vam dogaja. Obstajajo seveda tudi druge karme, kot so družinska, kolektivna, karma države v kateri živite in katere del ste itd.. vendar zaenkrat ostanimo pri bazi, in namenu tega članka, da se zavemo pomembnosti tega kakšne misli gojimo do sebe, do soljudi, do okolice, kaj govorimo, o čem se pogovarjamo, kaj počnemo, na kakšen način to počnemo.

Tukaj bi lahko ponovno odprla novo temo, o sprejemanju odgovornosti za svoje življenje, vendar bi presegla namen tega članka.

Za konec pa še nekaj nasvetov kako si prihraniti nekaj “slabe karme” in tudi kratka razlaga, zakaj tega ne početi. Lahko rečemo tudi kratek vodič k lepšemu, bolj polnemu, mirnemu in prijetnemu življenju 🙂

– Ne opravljajte (s tem, ko nekoga opravljate, se na energijskih strukturah povezujete z energijami tega človeka, vpletate se v njegov energijski sistem in nase vlečete njegovo “sranje” in ga nevede tudi predelujete. Med drugim, ker niste sposobni videti celotne slike in ne poznate vzroka, zakaj nek človek deluje kot deluje, ker niste sposobni videti “ozadja” človeka, lahko nevede po krivem obsojate. Torej živite in pustite živeti, saj veste – na koncu vesolje samo izstavi račun vsakemu izmed nas, tudi za storitve opravljanja.

– Ne dajajte nasvetov,če vas za njih nihče ne vpraša!
“Ampak jaz imam dober namen, in želim mu/ji le najboljše”, slišim večkrat od staršev otrok, partnerjev … To je že res, vendar verjemite, če vas nihče nič ne vpraša, za to sigurno obstaja nek vzrok in namen. In kar se vam zdi najboljše za vašega otroka, to vsaj v 90% zanj ali zanjo ni.

Ne veste kakšna je pot nekoga in nimate se pravice vmešavati v življenje nikogar, tudi če mu želite le najboljše. Ko nekomu vsiljujete svoje mnenje, in morda celo izsilite, da ga oseba upošteva, ste v tem trenutku posegli v več ravni tega človeka:

1. Posegli ste na raven njihovih izkušenj, ki jih zaradi odločitve, ki ste jo vi vsilili neki osebi ta oseba ni mogla doživeti (torej prva napaka je, da ste to osebo prikrajšali za izkušnjo),
2. Posegli ste v njegovo svobodno voljo (svobodno voljo odločanja),
3. Morda ste zaradi tega, ker je ta oseba sprejela “vašo”odločitev, spremenili njeno usodo in potek nadaljnjih dogodkov v njenem življenju, ki so mogoče celo slabši, kot bi si jih oseba skreirala s svojo odločitvijo. To še posebno polagam na srce mamam, ki hočejo na vse pretege zaščititi svoje sinove pred napačnimi puncami ali obratno. Zapomnite si – ni napačnih ljudi, punc in fantov v naših življenjih, temveč so ravno pravšnji glede na naš trenuten razvoj in našo stopnjo zavedanja in razvoja, za našo izkušnjo, ki jo rabimo doživeti.

– Naučite se poslušati in govorite samo takrat, ko imate za povedati kaj koristnega.
To se nanaša tudi na prvi nasvet. Ne pravim, da bodite od zdaj naprej nemi :), vendar pa razmislite preden odprete usta in začnete vse povprek jamrati, žaliti, obsojati, opravljati … Če nimate za povedati nič lepega o ničemer in nikomur, je v tem primeru boljše da ste tiho. Predvsem za vas!

– Nehajte se skrivati sami pred seboj in začnite delati na sebi.
“Vendar, jaz bi tako rada pomagala ljudem okoli sebe”. Tudi zelo pogosto slišan stavek.

Svet je tako ali tako prevelik, da bi ga vi lahko rešili. Začnite reševati sebe, ne boste verjeli koliko dela vas čaka in kako se vse okoli vas zamenja, spremeni in transformira takrat, ko delate na sebi.

Če ste nagnjeni k prekomernemu negativnemu razmišljanju in težko zaustavite miselne procese, vam svetujem, da se začnete opazovati pri razmišljanju in poskusite občutiti vsako vašo negativno misel na svojem telesu, verjetno tudi če ste popolnoma ne dovzetni za energije, se po temu ozaveščanju ne boste počutili dobro, torej zakaj bi si delali slabo?

– Začnite izražati hvaležnost! Zahvalite se lahko za vsako malenkost, ki se je spomnite – za fajn fanta, ki ga imate, za dobre starše, ki so vas tako lepo vzgojili in poskrbeli za vas, za hrano, ki jo jeste, da si jo lahko kupite, za avto, ki ga vozite, za dom, za zdravje, da ste zdravi, da se znate veseliti, da se znate zadržati neprimernih pogovorov … Ogromno stvari je, za katere ste lahko hvaležni. Poiskusite in slabe misli nadomestite z izražanjem hvaležnosti.

Že če boste upoštevali teh nekaj nasvetov zgoraj, vam obljubim in dam garancijo, da bo vaše življenje veliko lepše, bolj mirno, nikomur ne boste nič dolžni in vsakemu boste lahko vedno pogledali v oči.

Uživajte v delu na sebi !

Darja