Kako se Bownova terapija razlikuje od drugih terapij?

Čisto naravno je, da vsako novo terapijo najprej primerjamo z že znanimi terapijami. Ta primerjava je še posebej razumljiva, ko gre za Bownovo terapijo, saj je zelo samosvoja. V nasprotju s terapijama, kot sta šhiatsu ali različne vrste masaž, si ni mogoče na hitro predstavljati, kako izgleda proces izvajanja Bownove terapije.

Terapevti smo vajeni tudi začetnega skepticizma in kasnejšega presenečenja klientov in vseh, ki bi se jo radi naučili, saj težko verjamejo, da je lahko tako učinkovita. Globoko zakoreninjena je namreč miselnost, da je treba med terapijo občutiti bolečine in trpeti, če hočemo, da kaj pomaga. Z Bownovo terapijo hitro dokažemo, da to ni res in da je lahko celoten proces prijeten, sproščujoč in neboleč.

Torej kakšne so glavne značilnosti Bownove terapije in v  čem se loči od drugih terapij?

Število in pogostost obiskov pri terapevtu

Običajno zadoščajo dva do trije obiski pri terapevtu, seveda pa je odvisno od števila in zapletenosti težav in ali so akutne ali kronične.

Ponavadi ni potrebno za isto težavo obiskovati terapevta več mesecev ali celo leta. Med dvema obiskoma pri terapevtu običajno mine 5-7 dni. V določenih primerih je lahko ta čas krajši ali daljši.

Trajanje obiska

Ena terapija traja od 30 minut do ene ure; pri akutnem problemu, kot je npr. zvin gležnja, pa lahko le 5-10 minut.

Terapija najpogosteje vključuje posege, ki zajemajo celoten sistem, da je učinek globlji in telo bolj sproščeno.

Časovni premori  

Med serijami Bownovih potez so kratki časovni premori, med katerimi se vas terapevt ne bo dotikal. Kratek premor omogoči telesu, da integrira nevrološke in energetske spremembe, ki smo jih sprožili z Bownovimi potezami.

Masaža

Bownova terapija ni masaža!

Tisti, ki so šele pred kratkim spoznali Bownovo terapijo, bi jo velikokrat radi primerjali z masažo ali jo celo nazivajo kar Bownova masaža. Dejansko pa nič ni tako daleč od resnice. Bownov terapevt nima daljšega stika s telesom, ne uporablja olja niti ne izvaja znanih masažnih prijemov. Maserje najbolj preseneča hitrost, s katero se brez fizičnega terapevtovega napora pride do sprostitve mišično-fascialnih tkiv.

Akupresura in šhiatsu

Bownova terapija ni akupresura ali šhiatsu!

Bownove poteze se skladajo z mnogimi tradicionalnimi akupunkturnimi točkami, vendar se točk ne stimulira tako, kot določa tradicionalna kitajska medicina. Zaradi velikega števila akupunkturnih točk in meridianov je skoraj nemogoče, da bi se jim lahko izognili. Vsakbownov poseg prečka vsaj 1-3 meridiane in mnogo akupunkturnih točk in neposredno vpliva na energetski tok, vendar brez pritiska ali akupunkturnih iglic.

Kiropraktika in manipulativna fizioterapija

Bownova terapija ni kiropraktika ali manipulativna fizioterapija!

Čeprav Bownov terapevt ne manipulira sklepov, se lega v problematičnih sklepih pogosto spremeni/normalizira.

Strukturni premiki so pogosti takoj po terapiji in v dnevih po terapji. Klienti jih pogosto čutijo in celo slišijo, skupaj z občutkom sprostitve.

Miofascialne prožilne točke

Bownova terapija ni terapija miofascialnih prožilnih točk!

Precej Bownovih potez sovpada z mesti znanih miofascialnih točk, vendar so nanašajoča področja različna.

Prožilne točke lahko terapevt z izvajanjem določenih Bownovih potez deaktivira, vendar z veliko manjšim pritiskom in brez bolečin.

Tehnike za sproščanje fascije

Bownova terapija ni isto kot fascialna terapija!

Z vsako bownovo potezo terapevt le rahlo “vznemiri” fascijo/vezivno tkivo in ne skuša s pritiskom in raztezanjem ločiti in sprostiti vlaken. Vendar po vrsti Bownovih potez fascija kaže znake boljše hidracije, začnejo se sproščati adhezije, brazgotinsko tkivo pa postane mehkejše in se s časom tudi zmanjša. Pri nekaterih vrstah fascialnih sprostitvenih postopkov se pojavijo modrice in je proces za klienta boleč, z Bownovo terapijo pa dosežemo spremembe brez travme v tkivih.

Limfna drenaža

Bownova terapija ni limfna drenaža!

Bownovi posegi stimulirajo limfni sistem tako direktno kot indirektno in nič posebnega ni, če se začnejo klientu med izvajanjem terapije čistiti sinusi, zatrdline na prsih se zmanjšajo ali izginejo (klientom svetujemo, da vsako sumljivo zatrdlino pred začetkom terapije pregleda zdravnik), otekline okrog sklepov izginejo. Vendar pa ne uporabljamo prijemov in posebnega spodbujanja tkiv kot pri limfni drenaži.

Energetske tehnike

Bownova terapija ni rei-ki ali kakšna druga oblika usmerjevalnega energetskega zdravljenja!

Bownova terapija ne dodaja energije v telo, pa tudi terapevt je vanj ne kanalizira, temveč osvobaja telesu lastno energijo, ki je že navzoča in ji omogoča bolj neoviran pretok.