Kaj moram vedeti, preden se odpravim na mojo prvo uro yoge?

 

DIHANJE– Vedno se diha skozi nos,razen,če niso izrecno podana drugačna navodila. Dihanje je vedno usklajeno s prakso asane (položaja).

ZAVEDANJE– Zavedanje je samo BISTVO YOGE, tako za prakso asane, kot za druge yogijske prakse. Zavestno zaznavanje gibov, položajev, kontrole dihanja in sinhronizacije, mentalnega štetja, zavedanja občutkov v telesu, gibanja prane, koncentracija na področje telesa, na področje chaker, in najpomembnejše, zavedanje vseh občutkov in misli, ki se pojavijo med prakso.

SPROSTITEV– Sama sprostitev med asanami igra zelo pomembno vlogo – položaj mrtveca se izvaja med vsako asano – yoga položaj. (Shavashana).

ČAS VADBE– Yogo lahko vadimo kadar želimo, razen po obedih. Najboljše jo je vaditi zgodaj zjutraj, ko še ni veliko mentalnih vtisov dneva, želodec prazen, prebavila izpraznjena.. Kadar jo vadimo popoldan je dobro, da je želodec prazen vsaj 2uri ali več (tudi 3-4ure).

DIETA– Pri nižjih stopnjah yoge ni pomembna, priporoča pa se naravno/zmerno hranjenje.

BREZ NAPREZANJA– Pri yogi je zelo pomembno, kakor tudi pri drugih športnih aktivnostih, da se ne naprezamo. Moramo se zavedati, da togo telo potrebuje določen čas, da počasi postaja prožnejše.

STAROSTNE OMEJITVE– Jih praktično ni.

KONTRAINDIKACIJE– Zlomi kosti, kronične bolezni in bolezni, kot so čir na želodcu, kila in okrevajoči po operacijah.

KDAJ PREKINEMO Z ASANO/POLOŽAJEM? Kadar čutimo večjo bolečino v kateremkoli delu telesa, je potrebno z asano nemudoma prekiniti. Yoga ni tekmovanje, temveč je predvsem prijetno druženje s samim seboj.

PROSTOR VADBE– Miren, dobro prezračen prostor, kjer imate mir. Lahko vadite tudi na prostem (kadar so za to izpolnjeni pogoji – da ni premrzlo, da ni prevroče, nikoli ne vadimo na direktnem soncu, v zelo vetrovnem vremenu, na zelo onesnaženem zraku, ..

KAKŠNO OBLAČILO POTREBUJEM? Najboljše ohlapno oz. udobno, da vas nikjer ne veže. Pred prakso se priporoča,da se odstrani tudi ves nakit.

KAJ POTREBUJEM ZA VADBO YOGE? Blazino za yogo, lahko tudi armafleks, dekico za prakso yoga nidre in če imete težave s križem se priporoča en majhen povšterček, ki si ga med samo prakso podložite pod kolena.

Redna vadba yoge poteka vsak torek in četrtek v prostorih Fitness centra Bodysense ob: 06:00 uri zjutraj