Po ajurvedi je Ghee primeren za vse tipe ljudi, saj pomirja vse tri doše (vato,pittho in kapho), predvsem pa krepi agni oz. prebavni ogenj.

Njegova izjemna lastnost je, da povečuje učinkovitost nekaterih hranilnih snovi iz rastlin, tako, da služi kot prenašalec aktivnih komponent v notranjost celic, kjer imajo le-te največji vpliv. Vzdržuje zdravje črevesja in želodca ter je odličen vir maslene kisline.

  • vsebuje beta karoten ter vitamine A, D, E in K,
  • je nevtralen za vse krvne skupine,
  • Ghi je antioksidant in vsebuje lipoproteine visoke gostote ali HDL (priporočljiv) holesterol
  • vsebuje linolno kislino
  • je primeren za ljudi z intoleranco na laktozo (tudi ne vsebuje kazeina)
  • Ghee je med redkimi naravnimi olji, ki ima prisotne vse aminokisline
  • uravnoveša doše (po ajurvedi)

Podajam vam recept, po katerem ga izdelujem sama,mse ga pa da seveda tudi kupiti.

Potrebujete:

90g masla (govorimo o domačem maslu)

Postopek in celoten čas priprave:

Celoten postopek je končan v cca. 15 minutah in naj ne bi trajal dlje kot 20 minut.

Položite maslo v srednje velik lonec in ga postavite na srednje močan ogenj za toliko časa, da se maslo stopi, obenem pa bodite izredno oprezni, da se vam ne zažge;)
Ogenj zmanjšajte in maslo kuhajte, dokler ne zavre in nadaljujte s kuho na tej temperaturi. Posode ne pokrivajte s pokrovko, ker je zelo pomembno, da voda izpari in da gostejša snov ostane. Maslo se vam bo penilo in brbotalo nato se bo počasi umirilo. Vmes ga večkrat pomešajte z lopatico (iz nerjavečega jekla).

V roku 15 minut bo maslo/ghi začel dišati nekako tako kot ko delate kokice in postal bo lepe zlate barve. Na vrhu se vam bodo nabrali belkasti strdki, ki se bodo ločili od ghija. Ko postanejo kožne barve in se vrenje umiri, lonec odstavite z ognja. Takoj!!!! Če ga ne odstavite, se vam bo zažgal!

Ghi pustite stati toliko časa, da se vam bodo trdi delci nabrali na dnu posode, nato čisti ghi prelijete v kozarce.
Jaz mu na koncu, ko ga že natočim v kozarce, dodam še eno žlico kurkume in premešam.

GHI ali PREČIŠČENO MASLO in ZAKAJ JE TAKO CENJEN?

Ghi povečuje prebavni ogenj (agni) in izboljšuje absorbcijo in asimilacijo hranilnih snovi iz hrane, ki jo zaužijemo. Vzdržuje ojas ali tako imenovano subtilno esenco vseh telesnih tkiv, krepi možgane in živčni sistem ter izredno izboljšuje spomin. Med drugim podmazuje vezivno tkivo in telesu pomaga do večje gibčnosti. Je tudi zelo učinkovit posrednik za prenos zelišč v globja telesna tkiva. Postopki za izdelavo zeliščnih gheejev so kar dolgotrajni in komplicirani, zato se vam ga bolj splača kupiti, ali pa mu, tako kot naredim jaz, dodate kurkumo, ki ima veliko, veliko zdravilnih, antioksaditivnih in razkuževalnih učinkov in ga na ta način obogatite.

Veselo na delo, pa pazite, da ga ne zažgete;))