Božični Menu za zamudnike

Večina vas že verjetno ve, kaj boste kuhali na Božični dan, za tiste, ki pa se odločate do zadnjega trenutka, ali pa še niste imeli časa pokombinirati ničesar pametnega, pa delim mojo Božično večerjo 🙂

Sama se prehranjujem po načelih Ayurvede in seveda poslušam svoje telo, zato moja prehrana oziroma jedilnik, ne vsebuje nobenih predelanih živil kot so razni piškoti, kupljene omake, marmelade..itd…veste moj jedilnik je dokaj preprost in tudi med prazniki, se moje prehranjevalne prav nič ne spremenijo, ne prehrambeno niti količinsko, namreč, ko odkriješ pravo hrano zase, ni več potrebe po temu, da bi se čemurkoli odrekal ali si nekaj privoščil samo za praznike, ker takšna hrana ti enostavno paše…vedno, je zdrava in po njej se odlično počutiš, kar je tudi bistvo, da ješ da preživiš in ne,da živiš za to, da ješ.
Pa da delim z vami svojo slavnostno večerjo 🙂

Večerja vsebuje predjed, glavno jed in sladico. Sestavine, ki jih potrebujete za pripravo so za 2 osebi, v kolikor večerjo pripravljate za več ljudi samo dodate količino živil.

PREDJED : Obloženi zelenjavni krožnik      GLAVNA JED: Losos s skorjico iz Gorčice       SLADICA: Čoko Forest

PREDJED – Za dve osebi potrebujete:

2 srednje velika korenčka narezana na palčke
1 svežo kumaro, narezano na palčke
Domači kozji sir ( 2 koščka – dolga in široka kot vaš kazalec)
2 čajni žlički humusa
2 jušni žlički grškega jogurta
Začimbe: poper, sol, drobnjak, peteršilj

Priprava:

Zelenjavo (korenček in kumaro),narežete na podolgovate palčke in jih položite na majhen servirni krožnik.

Domači kozji sir (1 košček na osebo), narežite na 5 manjših kockic in jih položite na sredino krožnika.
Humus (2 čajni žlički),grški jogurt (2 jušni žlici) in začimbe poper,drobnjak,sol,česen ali po želji kar imate radi zmešate, da dobite gostejšo zmes, ki ji lahko dodate tudi žličko mletih lanenih semen.

Hladno omakico razdelite na dva dela in jo servirajte na krožnik zraven zelenjave. Omakica naj vam dobro služi za pomakanje zelenjavnih palčk.

Zakaj takšna kombinacja?

Korenček in kumara, vam bosta lepo spodbudila prebavne sokove, obenem korenček v telesu uravnoveša vse tri prane in nam zadovolji okus po sladkem. Kumara ima ogromno vode in vas bo pred samim težkim obrokom lepo hidrirala in že delno tudi nasitila. Omakica in domači kozji sir, ki ste ju kot prilogico k zelenjavi pripravili za zraven, pa služi, da malo omilite vse te sokove, ki ste jih dobili iz zelenjave, hkrati pa vas bo krožnik, kot celota že delno nasitil, kar pomeni, da boste za sam glavni obrok pojedli manj, kot bi sicer.

GLAVNA JED: Za 2 osebi potrebujete:

2 fileja lososa (velika toliko, kolikor ga nameravate pojesti), sama delam ponavadi od 90g  – 150 g fileje, oziroma “na oko”
3-4 velike jušne žlici gorčice
Korenček (6 korenov)
Začimbe: sveži peteršilj, bazilika, malo popra,

Priprava:

File lososa lepo obrišete do suhega in ga na debelo (po vrhnjem delu fileja) namažite z gorčico. Nato v vsaki kot fileja zapičite zobotrebec in na vse štiri zobotrebce položite folijo (jadro iz folije), tako da je file zaščiten pred direktno toploto in še vedno dovolj odprt, da se lepo zapeče.
Jadro iz folije, boste dali nad file zato, da se vam gorčica ne bo preveč zapekla, medtem ko se bo peklo meso lososa.

Nato fileje položite v pečico (sama ga dam v keramično posodo za pečenje, ki jo prej obložim s peki papirjem). Zraven narežite na tanke trakove korenčke in vse skupaj dajte peči na 180 stopinj celzija za cca. 20 – 30 minut (odvisno od pečice).

Pripravite velike krožnike in eno polovico krožnika obložite z zeleno solato, ki ste jo izboljšali z nasekljano rukolo,(solato si pripravite po svojem okusu),sama jo jem surovo brez dodatkov.Zraven solate priložite na 1/4 narezane redkvice.

Na drugo polovico krožnika, položite lepo zapečen file lososa, ki mora imeti lepo hrustljavo oblogo iz gorčice.Če ste lepo zapekli naj bi bila gorčica na vrhu zapečena do trdote pečenega sira,vmes med mesom in zapečenim delom gorčice pa naj bi ostala plast tople tekoče gorčice.

Za prilogo dodajte korenček, ki se je pekel skupaj z lososom.Na sredino krožnika, med solato in lososom s prilogo dodajte žličko gorčice ali namaz iz humusa, ki vam je morda ostal od predjedi.
Sama kruha ne uživam, razen ob določenih situacijah, ko se zgodi, da si ga spečem sama 🙂

Če se kruhu nikakor ne morate odreči, priporočam, da ga nadomestite z Wassa Fibre Krekerji, ki so odličen vir vlaknin.

*Jaz imam zelo rada jedi sladkega okusa, zato sem za prilogo izbrala korenček,moja pogosta izbira pa so tudi bučke in jajčevci. Zelenjavn prilogo si naredite po svojem okusu. Kar imate radi in v čemer uživate.

Sama sem načeloma po takšnem obroku že lepo sita 🙂 ,če pa vam po hrani vedno “malce pade cuker” pa je tukaj še sladička, ki si jo lahko mirne vesti privoščite kakšno urco po obedu.

SLADICA – Za 2 osebi potrebujete :

2x Grški jogurt total fat 0% (170g)
250g Gozdnih sadežev, ki jih prej pokuhate, da so topli
Sladilo Stevie
Čajna žlička kakava
Laneno seme (fino mleto)
1x košček (črne temne čokolade)

Priprava:
Pripravite si dva desertna kozarčka. Lahko sta tudi kozarčka za Martini. Grška jogurta pretresete v posodico, kjer mu boste primešali še ostale sestavine.

Dodate mu: stevio (po želji in okusu), sama imam rada zelo sladko, 1dcl vode, košček temne čokolade naribajte ali narežite na majhne koščke, dodajte žličko kakava in vse skupaj dobro premešajte. Mešajte, dokler ne dobite fine, lepe rjave kreme s čokoladnimi koščki.

Nato oba desertna kozarčka napolnite z jušno žlico kreme in jo pokrijte z mletimi lanenimi semeni. Po vrhu prelijte pokuhane gozdne sadeže, nato postopek ponavljate, dokler ne porabite vseh sestavin. Vrh sladice na rahlo posujte s kokosovo moko in za okras dodajte košček temne čokolade ali drobljene mandeljne. Ko ste sladico do konca sestavili, jo položite za 10 minut v zamrzovalnik. Po 10 ih minutah je pripravljena da jo popapate 🙂

Lepo paše tudi s šampanjcem, tako,da si jo lahko prihranite za večerni čas. In ne redi, če bi, bi bila jaz že kot slon 🙂

To je to…enostavno, jedli boste dobro in kvalitetno, zadovoljili vse okuse, in predvsem, ne bo vam potrebno celega večera preživeti za štedilnikom!

Ob tej priložnosti naj še enkrat izkoristim “priliko” in vam vsem, ki to pravkar berete voščim en lep in miren Božični večer v krogu ljudi,ki vam nekaj pomenijo.V novem letu pa vsega najlepšega, veliko majhnih in prijetnih izkušenj, lepih trenutkov in predvsem osebnega zadovoljstva!

Darja Boc