Asana, ki spodbuja mentalno zdravje v vseh pogledih

Je asana (telesni položaj), sestavljen iz treh asan: položaja mačke, položaja pikajoče kobre in položaja zajca.

Sama jo naravnost obožujem, saj vedno znova pomiri moj nemirni um in moje še bolj nemirno telo. Veste, um in telo sta med seboj zelo močno povezana – ko je um miren, je mirno tudi telo in obratno.

Da je to ena izmed prvih asan, ki jo bom danes podrobno analizirala za vas, obstaja tehten razlog. Asana je namreč zelo enostavna za izvajanje in ima ogromno fizičnih in subtilnih koristi za vaše telo in “nemiren” miselno nasičen um.

V tej asani se močno dela in sloči v hrbtenici, kar posledično pripomore k boljši cirkulaciji po celotni hrbtenici, tonizirajo se vsi živci, ki potekajo iz medvretenčnih lin, izboljša pa se tudi komunikacijska povezava med telesom in možgani. To se pozna v hitrosti in kvaliteti prenosa informacij in zato izredno izboljšuje samo koordinacijo gibov (motoriko) in obenem razvija zelo prožno hrbtenico in moč v rokah, ki je še posebno pri ženskah večkrat šibka.

Posebnost tega yoga položaja je, da lahko ponovno namesti izmaknjeni disk, saj spodbuja diske, da nazaj zavzamejo svojo pravilno lego. Asana sprošča celotno hrbtenico in s tem razmika posamezna vretenca, s čimer sprošča pritisk na medvretenčne ploščice in na splošno odpravlja bolečine v hrbtu, ohranja hrbtenico prožno in zdravo.

Tonizira celoten ženski in moški reprodukcijski sistem (pri ženskah jajčnike in maternico), pomaga blažiti menstrualne in ginekološke nerednosti in je izjemno blagodejna za izvajanje ko in če imamo PMS. Pri puncah, ki imajo beli tok, pomaga da le ta popolnoma izgine.

Ker se med samo vadbo dobro premasirajo vsi trebušni organi ( jetra, želodec, črevesje …) se zaradi tega izjemno izboljša delovanje jeternih funkcij (spodaj, sem naštela le nekaj najpomembnejših), ki :

  • predstavljajo prvo mesto procesiranja za večino absorbiranih hranil
  • sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob
  • sintetizirajo in izločajo sestavine žolča
  • udeležena so pri sintezi plazemskih beljakovin in aktivaciji vitamina D
  • skrbijo za odstranjevanje različnih metaboličnih produktov iz telesa
  • jetrne kupfferjeve celice sodelujejo pri nespecifični obrambi organizma
  • v jetrih se skladiščijo vitamini in minerali
  • pretvarjajo strupeni amonijak, ki nastaja pri presnovi beljakovin, v ureo, ta pa se nato izloči z urinom
  • itd.

Izboljša se tudi delovanje prebave, to boste občutili predvsem tisti, ki ste pogosto zaprti, saj redna praksa zaprtja popolnoma odpravi.

Asana uravnava vse žleze z notranjim izločanjem. Zelo se izboljša funkcija nadledvičnih žlez in zniža raven stresnega hormona Kortizona, obenem pa regulira delovanje žleze ščitnice zaradi rahlega masiranja do katerega pride med samo vadbo v vratu.

Zelo dobro razgibava področja, kot so vrat in ramena, in bi jo morali nujno izvajati vsi, ki imate glavobole, ki izvirajo iz živcev v vratu. Pomaga tudi pri prisilnih in dolgotrajnih držah in razbremeni telo od zakrčenosti v predelu vratu in ramenskega obroča.

Varno se jo da izvajati do 6 meseca nosečnosti, zato je izredno blagodejna tudi za nosečnice. V pozni nosečnosti jo še vedno lahko izvajate, le da se nato odstrani položaj pikajoče kobre, položaj mačke pa izvaja z veliko mero nežnosti, brez večjega širjenja in krčenja v trebušnem področju.

Asana v telesu deluje na element vode (podzavest) in spodbuja mentalno zdravje v vseh pogledih. Hladi razgret um in ohlaja možgane, kar nam v dan prinese notranji mir, stabilnost in prizemljenost.

Vajrasana, položaj strele, iz katerega nadaljujemo v zgornje tri položaje, pa deluje predvsem na kombinacijo treh nadijev povezanih z ognjem in vodo. To pomeni, da ugodno deluje na prebavo oz. vsakršno izločanje odpadnih snovi iz telesa, deluje na izražanje in ima močan vpliv na ravnovesje elementa vode in ognja v telesu, kar pripomore k dobri prekrvavitvi, dobremu stanju vode v telesu (voda nam ne zastaja), ter dobri cirkulaciji krvi in limfne tekočine, kar posledično vpliva tudi na čistost krvi.

Resnično priporočam!

Želiš izvedeti pravilno izvebo vaje: Pridruži se